Både den vestre og østre kyststrekningen i Oslofjorden har en fantastisk kystlinje som kan gi deg mange spennende opplevelser. I disse områdene finner vi noe av den eldste historien i Norge, og en viktig del av denne historien er de fantastiske festningsverkene i Oslofjorden. Vi loser deg her på en ferd langs Oslofjorden som har festningsverkene som besøksmål:
Karljohansvern
Karljohansvern i Horten har en magnetisk tiltrekningskraft på fotoentusiaster og historieinteresserte. Nå blomstrer kunst- og kulturlivet på den gamle marinebasen. Karljohansvern har vakre friområder som innbyr til turer enten til fots eller på sykkel, så her kan du kombinere en dag på badestranden med galleri- og museumsbesøk på den vakre marinebasen.
Fredriksvern verft
Med sin idylliske beliggenhet i Staverns skjærgård er Fredriksvern verft en av Norges mest besøkte severdigheter. De vakre bygningene påvirket av dansk arkitektur på 1700-tallet, og omgivelsene ellers, tiltrekker seg turister året rundt. Pluss på med at Stavern er kåret til Norges sommerby nr. 1 og byen er blant de stedene i landet med flest antall soltimer.
Se flere festningsverk nedenfor
V
Gamlebyen / Fredrikstad festning
Gamlebyen i Fredrikstad er ikke bare en koselig, gammel by, men også en festning. Denne festningsperlen på østsiden av Glomma må være noe av det vakreste som finnes av festningsverk. Området i og rundt festningsmurene er noen flotte turperler av de sjeldne. Vandringen bringer deg rundt festningsanlegget med nydelige voller, vollgraver, murer og porter. Fredrikstad festning er innen nær rekkevidde fra sentrumsgatene i Fredrikstad - bare to minutter med byfergen (gratis) over Glomma, og du befinner deg i en av verdens best bevarte festningsbyer.
Fredriksten festning
Fredriksten festning er et av de mest interessante festningsverkene vi har i Norge, og utvilsomt det stolteste hva gjelder krigshistorie. Festningen har blitt angrepet mange ganger, men aldri blitt inntatt. Det svære festningsanlegget er svært godt bevart også. Alle de inntakte bygningene og de solide skansene gjør at det er enkelt å forestille seg hvordan livet innenfor festningsmurene her var for eksempel for 300 år siden da svenskene beleiret festningen og Sveriges konge, Karl XII, ble drept momentant av et skudd da han tittet opp fra en løpergrav øst for festningen.
Les den spennende historien, se det innholdsrike kulturlivet →
Kongsten fort
Kongsten fort er et av Fredrikstad festnings fremskutte verk. Fortet ble oppført i årene 1682-1685 etter planer av generalmajor Johan Caspar de Cicignon. Det ble bygget på den lille klippen Galgeberget, 500 meter øst for Gamlebyen. Fortet ble bygget etter det italienske befestningssystem, omgitt av høye murer med hornverk, redanger, kurtiner og tenaljeverk.
Huth fort
Huth fort er anlagt på den søndre av Kjerringholmene, eller Ballastholmen (idag Huthholmen), fra 1788 til 1796. Fortet består av et blokkhus for kanoner og en lav batterimur. Selv om arbeidene med fortet begynte i 1788 sto ikke blokkhuset ferdig før i 1796. I forbindelse med napoleonskrigene ble fortet i 1807 utvidet
Oscarsborg
Oscarsborg festning er en del av vår felles kulturarv, og fra å ha vært et åsted for dramatiske krigshandlinger er det nå en arena for kultur, næring og gode opplevelser. Hvert år har festningen ca. 100 000 besøkende fra inn- og utland.
Akershus festning
Akershus festning - Oslos smykke og ansikt utad
Kulturliv, historie, arkitektur, festningsløypa, piknik i grønne lunger...
Opplev festningen som har blitt beleiret ti ganger, men aldri inntatt av fienden: www.visitoslofjorden.no/akershus-festning