Fulehuk fyr ligger på et værhardt skjær helt øst i Nøtterøys skjærgård, ut mot Oslofjorden. Fyret ligger rett nord for Færder fyr. Dette er en typisk godværshavn. Havnen er værutsatt for alle vinder, og det er ikke anbefalt at du prøver å finne en landingsplass her når mørket faller på, eller når været er røft selv på dagtid.

 

 

Fulehuk fyr ble tent 1. november 1821. I 1841 ble fyret det første i landet med tåkeklokke. Fyret fikk elektrisitet i 1938. Fulehuk fyr ble tatt ut av drift i 1989 og i årene etter ble alle bygningene på det svært værutsatte skjæret i svært dårlig forfatning. Nøtterøy kommune kjøpte Fulehuk fyrstasjon av Kystverket i 2005. Foreningen Fulehuks Venner har frivillig i flere år jobbet iherdig for å få fyret og bygningene i god nok stand til at allmennheten en dag kunne ta den lille perlen i bruk. 

 

Med få økonomiske midler og mye idealistisk engasjement var det en befrielse for foreningen å se at de endelig kunne få hjelp fra kommunen. Sommeren 2006 laget Nøtterøy kommune og Foreningen Fulehuks Venner en stiftelsesavtale og driftsavtale. Vedtektene er utformet slik at de bade skal sikre allmennheten rett og mulighet til å benytte holmen som friluftsområde.

Avtalene sikret også at bygningene skulle åpnes til kommersielle løsninger som igjen vil bidra til å finansiere driften av anleggene på fyret. Siden avtalen kom i havn i 2006 har det pågått mye bygge- og oppussingsarbeid ute på Fulehuk. Blant annet er en ny brygge kommet på plass. I august 2007 var det offisiell gjenåpning av den gamle fyrstasjonen.

Siden 2008 har Fulehuk fyr blitt benyttet som kystledsted for overnatting, og friluftsliv for allmennheten. Alle er nå velkommen til å bruke denne kystperlen. Det er 49 køyer totalt disponibelt i kystledhytta med naustloftet og hovedbygget. Det er et fullt innredet kjøkken i hovedbygget. I kystledhytta er det noe kjøkkeninstallasjoner samt en stor grill man kan trille ut på det koselige utearealet.

Vil du benytte deg av noen deilige feriedager her ute, eller bare hvile ut etter en lang økt i kajakken, så er Fulehuk fyr en perfekt plass. Ønsker du å overnatte, så er det svært rimlig. For booking av overnattingsplass kan du ta kontakt med Activ Cabin Hotel på Nøtterøy, telefon 33 34 59 10, eller Ole J Midttun på 91 16 36 48. Har du ikke egen båt eller kajakk for å komme deg ut til Fulehuk, så kan du benytte taxi-båt fra Tønsberg.

Videospillerne ovenfor viser retningene syd og nord for de 24 timer fra Fulehuk fyr

 


Fulehuk eller fuglehuk? Mange lesere stusser kanskje over at det staves Fulehuk og ikke Fuglehuk. Navnet har ikke noe med fugler å gjøre, slik navnet gjerne blir uttalt og feilskrevet, men har muligens sin opprinnelse fra hollenderne da de dominerte sjøfarten i Oslofjorden. Det nederlandske ordet vuile hoek betyr på norsk: det farlige neset. Den andre teorien er at ordet opprinnelig norsk fordi ful også et norsk ord for stygg, og huk er en odde eller en pynt som stikker ut.

At denne ytterste lille øya med de mange skvalpeskjærene og brottene på sydsiden var et stygt farvann før fyret kom, kan man lett skjønne ved bare å se i sjøkartet. Men du kan trygt seile på innsiden av fyret. Det går en dyp renne i nord-sydlig retning som er farbar, selv for båter med stort dyptgående. Men som nevnt tidligere - prøv det ikke i dårlig vær. Det bryter fryktinngytende på begge sider av denne rennen i stor sjø.

 

Fulehuk fyr Koordinater:

 

WGS8459° 10′ 31″ N, 10° 35′ 57″ E
59.175278, 10.599167

UTM32V 591403 6560665

Beliggenhet: Nøtterøy kommune, Vestfold
Opprettet: 1821
Status: Nedlagt og erstattet av fyrlykt 1989
Funksjon: Leifyr
Eier: Nøtterøy kommune/Stiftelsen Fulehuk Fyr

web: www.fulehuk.no