Sommerparadis, kystledhytte, og øy full av variert flora og lavabergarter

Struten fyrstasjon utgjør nordgrensen i Ytre Hvaler nasjonalpark, ca 6 km nordvest for Vesterøy på Hvaler. I motsetning til nabofyret lenger syd, Torbjørnskjær fyr, vil du i det du nærmer deg Struten fyr se at fyret er vedlikeholdt og blir jevnlig stelt.

Alle foto nedenfor; Oslofjordens friluftsråd

 

Struten fyr ble bygget i 1907, ligger nordvest for øya Nordre Søster. Fyret var bemannet helt fram til 1985. Struten fyr drives nå av Stiftelsen Gamle Struten og leies ut til allmennheten. Her er det flotte forhold for bading, dykking, og ellers alle gleder i det norske ferie- og sommerlivet.

V

 
 

Initiativet til å få et fyr utenfor Fredrikstadkysten

Det første initiativet for å få et fyr på Struten ble tatt i 1886 av Fredrikstad og Sarpsborg sjømannsforeninger. Fyrdirektøren var enig i at Struten var et hensiktsmessig sted for et fyr, men mente at en realisering lå langt fram i tid.

Høsten 1904 gikk barken Sir John Lawrence ned ved Struten, og hele mannskapet på 13 omkom.
Vraket ble lokalisert i 1997 og regnes som et marinearkeologisk funn av stor verdi. Forliset førte til at sjømannsforeningens krav om å få bygd et fyr på Struten ble fremmet på nytt. Struten fyr ble bygd i 1906-07. Det er flere kjente forlis i nærheten, ved Søsterøyene like ved struten, ligger Albatross, en tysk torpedobåt/minelegger som gikk ned i april 1940. Motorskipet Thor III ligger rett vest av Struten. 

 

V

 

 

Unik skjærgårdsnatur i Oslofjorden

Øya Struten er en meget spennende og spesiell øy. Foruten den sommerfølelsen  som slår direkte i mot deg i form av vakker badestrand og havblikk, så byr øya på usedvanlig og spektakulær landskap og natur. I sterk kontrast til de slipte og glatte svabergene langs Hvaler- og Fredrikstadkysten, så er det en totalt annen berggrunn som dominerer på Struten - her er det et røft og kvast landskap som  viser seg i form av sedimentære bergarter, et konglomerat av et forvitret materiale fra lavabergarten rombeporfyr - et steinlandskap som forteller om den vulkanske aktivitet som har vært her i Oslofjordens første år. Derfor har det skrinne jordsmonnet fått et vekstgrunnlag for en variert flora. Strandbeltet og det nære sjøområdet er preget av en artsrikdom som er uvanlig på våre breddegrader.

 

V

 

Ønsker du å besøke Struten, så kan vi opplyse om at det er en brygge på nordsiden som kan brukes ved rolig sjø og sørlig vind. Kaia er sterkt utsatt for svell, og er ikke egnet for overnatting. Det er utlagt småbøye på nordsiden av Struten. Mindre båter kan ligge ved to brygger inne i bukta på sørsiden. Det er vanskelig å gå inn/ut av bukta ved stor sjø, men bra ved den innerste brygga selv i grov sjø. 

V

 
 

 

Leie av fyret

Foreningen Gamle Struten Fyr samarbeider med Oslofjorden Friluftsråd og utleie bookes direkte med OF. Hele fyret leies ut under ett. Booker du selv på nettet kan du leie inntil 5 døgn. Ukesleie går fra mandag til søndag. Prisen for ukesleie er kr 8100. Dette inkluderer bruk av propan. Ønsker du ukesleie må du ta kontakt med Oslofjordens Friluftsråd per telefon eller e-post. 

 
 

 

Transport

Den enkleste måten å komme seg til Struten på, er med egen båt, få noen kjente til å kjøre seg ut, eller dersom det ikke er mulig ta kontakt med Gamle Struten Fyr ved Skjalg Sørensen tlf 99710293 for avtale om formidling av transport. Transporten ligger gjerne i prisleiet 2500- 4500 avhengig av antall personer og type transport. Avtale om transport bør gjøres i god tid før utreise

Brukes det egen båt er det viktig at dere setter dere inn i de retningslinjene som ligger på OF og Strutens egne sider.

V

 

KART: Struten fyr

 

Struten fyr

Koordinater

WGS8459° 7′ 5.03″ N, 10° 44′ 26.65″ E
59.118065, 10.740737

UTM32V 599660 6554498

Bygget: 1907

Kommune og fylke: Fredrikstad i Østfold

Fyrtårn: Høyde18,8 meter

Fyrlys: 9,8  nautiske mil

Eier: Staten

Avbemannet og automatisert: 1985